Taking too long? Close loading screen.

آبیاری پاییزه درختان، درست یا نادرست؟

اهمیت آبیاری پاییزه درختان

آبیاری پاییزه درختان در فصل پاییز برای حفظ سلامتی درختان در فصل زمستان و بهار بسیار مهم و حیاتی است. برخلاف تصور مردم، فصل پاییز فرصتی برای رشد ریشه ها می باشد. زیرا در طول فصل تابستان ریشه ها مواد غذایی را از خاک به سمت اندامهای هوایی انتقال می دهند. با این حال بعد از برداشت محصول در فصل پاییز شرایط ایده ال برای رشد ریشه است. با آبیاری پاییزه درختان برای فصل زمستان آماده می شوند، زیرا نشان داده شده است با جریان آب در خاک، ریشه شروع به ذخیره آب و مواد مغذی در خود می کند تا بتواند در ابتدای فصل بهار انرژی لازم برای حفاظت از جوانه های رویشی و زایشی را داشته باشد.

از طرفی دیگر به خواب رفتن درختان نیازمند انرژی برای تولید هورمون های دخیل در خواب می باشد که این انرژی توسط آبیاری ریشه در فصل پاییز تامین می گردد تا ریشه بتواند از طریق جذب آب و مواد غذایی انرژی لازم را کسب نماید. بنابراین برخلاف تصور عموم درختان در دوره خواب نمی میرند، بلکه زنده هستند و فعالیت متابولیکی خود را دارند ولی میزان آن در مقایسه با فصل های دیگر کمتر و محل انجام آن در ریشه متمرکز شده است. بسیاری از میکروارگانیسم ها و جانداران ریز موجود در خاک برای زندگی و ادامه حیات نیاز به یک رطوبت نسبی دارند، در صورت مهیا نبودن شرایط محیطی ممکن است جمعیتشان بسیار کاهش پیدا کند.

دفعات آبیاری درفصل پاییز:

تعداد آبیاری در فصل پاییز به اندازه فصل تابستان نمی باشد. اگر به مدت 10 تا 14 روز بارندگی صورت نگرفت (بستگی به شرایط اقلیمی منطقه). باغات باید آبیاری شوند تا شرایط برای رشد ریشه و ذخیره انرژی برای ادامه حیات در فصل بعدی فراهم گردد. اگر بافت خاک سبک و شنی هست و زهکشی خوبی دارد دو بار در ماه آبیاری کافیست ولی اگر بافت خاک سنگین و رسی است و زهکشی نامناسب دارد یک بار در ماه در فصل پاییز آبیاری بهتر است صورت گیرد. در مناطق سرد سیری که در فصل پاییز دچار یخبندان هستند دقت نمایند خاک اگر یخ بزند دیگر ریشه گیاهان نمی توانند پس از آبیاری، آب ورودی به خاک را جذب نمایند. پس در دوره یخبندان نیاز به آبیاری نیست. در این مواقع چون ریشه درختان با توجه به کاهش دما فعالیت آن نزدیک به صفر رسیده است، یخ آب با هدف مرگ و میر آفات زمستانگذران در خاک اولویت می باشد.

زمان قطع آبیاری پاییزه درختان

همان طور که اشاره شد آبیاری در فصل پاییز زمانی باید صورت گیرد که بیش از دو هفته بارش انجام نشده و خاک خشک است. زمان آبیاری باید در طول صبح انجام بگیرد تا از آبیاری موقع شب به دلیل کاهش احتمالی دما ممانعت شود. ابیاری صبح هنگام از ریشه درختان در برابر کاهش دما در طول شب محافظت می نماید. در اواخر پاییز که برگ درختان شروع به ریزش و زردی می کنند از انجام آبیاری باید خودداری نمود. و زمانی که خاک با توجه به ورود سرما شروع به یخ زدن نمود، نباید درختان یا خاک باغ ابیاری شود. در مورد درختان همیشه سبز باید دمای خاک و زمان یخ زدن خاک ملاک توقف آبیاری قرار بگیرد.

مالچ پاشی یکی از بهترین اقداماتی است که در طول فصل زمستان می توان برای درختان انجام داد. افزودن یک لایه مالچ از مواد آلی و ارگانیک مثل خاک اره یا قطعات چوب می تواند یک عایق خوب برای حفظ رطوبت خاک کمک کند تا دمای خاک در فصل زمستان در حد تعادل و قابل تحمل تنظیم گردد. در برخی مناطق به دلیل بافت خاک سنگین کمبود مواد آلی و وجود بادهای متوال سبب سله بستن یا ترک خوردن سطح خاک می شود. که باعث خشک شدن ریشه در طول فصل زمستان و تنش کم آبی و در نتیجه ضعف در برابر سرما می شود که مالچ می تواند مانند پوششی در روی سطح خاک این مشکل را برطرف کند و خاک را در طول فصل، گرم نگه دارد.

نکات قابل توجه در هنگام آبیاری پاییزه

درختان جوان یک تا دو ساله نیاز بیشتری به آبیاری در فصل پاییز دارند که حداقل در این دوره باید دو تا سه مرتبه آبیاری شوند. برای همیشه سبزها به ویژه مرکبات و سوزنی برگان فضای سبز ابیاری پاییزه مهم است. درختان خزان کننده هم به آبیاری پاییزه نیاز بالایی دارند. زیرا ثابت شده خاک مرطوب گرمتر از خاک خشک است. عمق آبیاری پاییزه هم مهم است و باید تا عمق 30 سانتی متر خاک مرطوب شود (به دلیل وجود ریشه های سطحی). از برخورد اب به تنه درختان جلوگیری شود و فقط محیط مربوط به سایه انداز درخت ابیاری شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

سبد خرید
× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟