Taking too long? Close loading screen.

فواید ورمی کمپوست برای درختان میوه، گیاهان زینتی و گلخانه‌ای

کود ورمی کمپوست با افزایش حاصل‌خیزی خاک در بهبود رشد گیاهان زینتی، درختان میوه، گیاهان زراعی و گلخانه ای تاثیر گذار است. در این مقاله خواص کود ورمی کمپوست در بهبود رشد و گلدهی و ازدیاد محصول گیاهان را بررسی کرده و به خواص کود ورمی کمپوست در افزایش مقاومت گیاهان در برابر برخی افات و بیماری ها که به طور غیر مستقیم باعث افزایش رشد گیاهان می شود، می پردازیم.

ورمی کمپوست چیست؟

ورمی کمپوست یک کود آلی هوموسی است که از تجزیه و تخریب زباله های آلی بلعیده شده، بوسیله آنزیم های گوارشی روده کرم خاکی (لیپاز،کیتیناز و سولولاز)همراه میکروارگانیسم های مفید بلعیده شده، انجام می شود. از خواص کود ورمی کمپوست این است که حاوی عناصر پرمصرف گیاه شامل نیتروژن ، فسفر و پتاسیم است. و نیز دارای عناصر کم مصرف گیاه شامل آهن، روی، مس، بور، منگنز و… است. خواص دیگر ورمی کمپوست این است که حاوی باکتری های مفید خاک،اکتینومیست ها و تنظیم کننده های رشد گیاه مثل اکسین ها، جیبرلین ها و سیتوکنین هاست. فایده کود ورمی کمپوست این است که شامل باکتری های بی هوازی تثبیت کننده نیتروژن و باکتری های پسودوموناس استریاتا، حل کننده فسفات خاک،است و باعث جذب بیشتر فسفات توسط ریشه گیاه می شود. از خواص ورمی کمپوست به طور مستقیم با تامین مواد غذایی و به طور غیر مستقیم با تقویت جوامع میکروبی مفید گیاه و با سرکوب بیماریهای خاکزاد و برخی افات، رشد گیاه را تسریع می کند. هیومیک اسید و فولویک اسید ورمی کمپوست باعث جذب بیشتر مواد غذایی در گیاه می شود.

چرا کود ورمی کمپوست را برای گیاهان استفاده می‌کنیم؟

استفاده شدید از مواد شیمیایی زراعی ، از جمله کودهای معدنی و آفت کش ها ، از زمان انقلاب سبز در دهه 1960 ، بهره وری محصول را افزایش داد اما به ضرر محیط زیست و سلامتی بود. این امر منجر به کشف جایگزینی برای کودهای شیمیایی و آفت کش ها در بین جوامع علمی شد. چندین نوع تحقیق ، پتانسیل کرم های خاکی برای تجزیه مواد آلی جامد ، استفاده از (خواص کود ورمی کمپوست) را در کشاورزی پایدار،در بهبود رشد گیاهان نشان داده است.

فواید ورمی کمپوست
فواید ورمی کمپوست

فواید کود ورمی کمپوست در خاک برای رشد گیاه

از فواید ورمی کمپوست  می توان به اثرات فیزیکی و مکانیکی و شیمیایی و بیولوژیکی کود ورمی کمپوست در خاک که باعث رشد بهتر گیاه می شود، اشاره کرد.

فواید فیزیکی و مکانیکی  کود ورمی کمپوست

  1. باعث پوک و نرم شدن خاک رسی می شود.
  2. تهویه و زهکشی خاک رسی را بیشتر می کند.
  3. باعث اصلاح ساختمان خاک می شود.
  4. میزان نفوذ پذیری آب و ریشه گیاهان در خاک رسی را افزایش می دهد.
  5. باعث افزایش خاصیت نگهداری آب و مواد غذایی در خاکهای شنی می شود. و مقاومت گیاه به خشکسالی را افزایش می دهد.
  6. باعث کاهش فرسایش خاک در بارندگی شدید می شود.

فایده شیمیایی کود ورمی کمپوست:

  1. باعث افزایش میزان جذب عناصر غذایی تئسط ریشه گیاهان در خاک می شود.
  2. باعث کاهش pH قلیایی خاک می شود.
  3. باعث کاهش رسانایی الکتریکی خاک می شود.
  4. باعث کاهش نسبت کربن به نیتروژن خاک می شود.
  5. باعث افزایش مقاومت گیاه به تنشهای محیطی چون سرما و گرما و کم آبی می شود.

فایده بیولوژیکی کود ورمی کمپوست

  1. باعث ایجاد محیط مناسبی برای حیات ریزوبیومها می شود. و جمعیت باکتری های تثبیت کننده ازت را افزایش می دهد.
  2. با استفاده کود ورمی کمپوست مصرف کودهای شیمیایی کم می شود.

کود ورمی کمپوست برای انواع گیاهان

از جمله فواید کود ورمی کمپوست در گیاهان این است که با افزایش 20 درصد کود ورمی کمپوست در خاک سرعت جوانه زنی بذرها افزایش می یابد. فایده دیگر کود ورمی کمپوست افزایش رشد گیاهچه ها است . خواص دیگر کود ورمی کمپوست در گیاه افزایش بیوماس و تعداد ریشه گیاهان است. فایده کود ورمی کمپوست افزایش تحمل به تنش ریشه گیاه در خاک است. خواص ورمی کمپوست در افزایش میزان گلدهی و گلدهی زودتر گیاه و افزایش عملکرد گیاه است. کود ورمی کمپوست باعث افزایش شاخص سطح برگ و مقدار کلروفیل بیشتر در برگ گیاه می شود. کود ورمی کمپوست با افزایش مواد مغذی و محرک رشد گیاه به طور مستقیم و با افزایش مقاومت گیاه و سرکوب برخی بیماریهای خاکزی و افات گیاهی باعث رشد بهتر و سریعتر گیاه می شود.

ورمی کمپوست برای گیاهان زینتی
فواید ورمی کمپوست برای گیاهان زینتی

فواید ورمی کمپوست در گیاهان زینتی

  1. از فواید کود ورمی کمپوست در گیاهان زینتی، افزایش میزان گلدهی، دوام گل و افزایش دوره های گلدهی است.
  2. خواص کود ورمی کمپوست باعث افزایش عطر و حفظ رنگ گیاهان زینتی می شود.
  3. فواید ورمی کمپوست باعث افزایش ریشه زایی قلمه های گیاهان زینتی می شود.
  4. خواص کود ورمی کمپوست حفظ دوام، کیفیت و تعداد گل ، گلهای شاخه بریده است.
  5. فواید کود ورمی کمپوست جلوگیری از زرد شدن و ریزش برگهای گیاهان زینتی است.

خواص کود ورمی کمپوست در درختان میوه

  1. فواید کود ورمی کمپوست ، تسریع رشد ریشه درختان میوه است.
  2. رسیدن همزمان میوه درختان است.
  3. خواص کود ورمی کمپوست در درختان میوه باعث افزایش قدرت درخت و قطور شدن شاخه ها و افزایش محصول است.
  4. کاهش تنش سرما، گرما وتحمل خشکی درختان میوه است.
  5. فواید کود ورمی کمپوست باعث افزایش زمان انبارداری میوه ها و افزایش کیفیت انهاست.
ورمی کمپوست برای محصولات گلخانه ای
فواید ورمی کمپوست برای گیاهان گلخانه ای

خواص کود ورمی کمپوست در گیاهان گلخانه ای

فواید کود ورمی کمپوست در گیاهانی چون گوجه فرنگی ، خیار، فلفل، توت فرنگی گلخانه ای مورد بررسی قرار گرفت. و نتایج مثبت و جالبی در استفاده از کود ورمی کمپوست در این گیاهان نشان داده شد. افزایش بازدهی و تسریع در جوانه زنی بذور،  گلدهی زودهنگام وریشه زایی سریع ، افزایش شاخ وبرگ ، درصد کلرفیل زیاد برگها،  افزایش وزن خشک،  افزایش کمیت، کیفیت وعملکرد محصول از جمله فواید استفاده از کود ورمی کمپوست است.

ورمی کمپوست برای محصولات زراعی
فواید ورمی کمپوست برای محصولات زراعی

خواص کود ورمی کمپوست در گیاهان زراعی

فواید کود ورمی کمپوست در گیاهان زراعی چون گندم، نخود، لوبیا، سویا بررسی شد و افزایش عملکرد در واحد سطح از جمله فواید کود ورمی کمپوست در این گیاهان است.

خواص کود ورمی کمپوست در کنترل بیماریها و افات گیاهان
خواص کود ورمی کمپوست در کنترل بیماریها و افات گیاهان

خواص کود ورمی کمپوست در کنترل بیماریها و افات گیاهان

خواص کود ورمی کمپوست دارای پتانسیل بالایی در سرکوب عوامل بیماریهای خاکزی مانند پیتیوم، فیتوفترا،فوزاریوم، ریزوکتونیا و ورتیسلیوم دارد. اثر کود ورمی کمپوست در سرکوب قارچ پیتیوم در خیار و رایزوکتونیا در تربچه گلخانه و ورتیسلیوم در گیاه توت فرنگی ثابت شد. کود ورمی کمپوست به طور قابل توجهی عفونت گیاه گوجه فرنگی ناشی از فوزاریوم اکسسپوروم را کاهش داد. گیاهان سیب زمینی تغذیه شده با کود ورمی کمپوست کمتر به بیماری گونه ای از فیتوفترا مبتلا شدند. کود ورمی کمپوست در سرکوب بیماری پژمردگی گوجه فرنگی ناشی از گونه ای از قارچ پیتیوم و پژمردگی فوزاریومی گوجه فرنگی نقش دارد. محلول پاشی چای کمپوست از خسارت آفت کنه دو نقطه ای و شته ها جلوگیری می کند. محلول پاشی عصاره کود ورمی کمپوست بر روی شته سبز هلو، شپشکهای مرکبات و کنه دو نقطه ای تاثیر مثبتی داشته است. تاثیر منفی مواد فنلی موجود در کود ورمی کمپوست در سیستم گوارشی آفات گیاهی باعث کاهش تولید مثل و بقای انها در گیاهان می شود. استفاده از چای کود ورمی کمپوست در کاهش نماتد انگلی گیاهی تاثیر مثبت داشته است. چای کود ورمی کمپوست و پاستای کرم از فراورده های دیگر کود ورمی کمپوست است که دارای خواص کود ورمی کمپوست است. چای ورمی کمپوست و پاستای کرم به صورت محلول هستند و کاربرد محلول پاشی دارند و باعث افزایش رشد گیاهان و مقاومت انها به افات و بیماریها می شود.

مقدار و نحوه استفاده از کودهای ورمی کمپوست

بهترین روش مصرف هر نوع کود، انجام آزمون خاک و مشاوره با کارشناسان تغذیه گیاه و خاکشناسی می باشد. ولی به صورت عام مصرف کود ورمی کمپوست محدودیتی نداشته و مقادیر پیشنهادی به صورت عمومی و تجربی مورد آزمایش قرار گرفته اند و مصرف بیش از مقدار توصیه شده تاثیر منفی در رشد گیاه دارد. برای بهره مندی از خواص کود ورمی کمپوست آن را به صورت مخلوط با خاک سطحی ویا هنگام تعویض گلدان با کل خاک مخلوط کنید. هنگام کاشت نهال به صورت چاله در اطراف ریشه (چالکود) مصرف نمایید. برای گلدانهای آپارتمانی به عمق 2 الی 5 سانتیمتر از خاک گلدان برداشته و کود ورمی کمپوست را جایگزین کنید و با خاک سطحی مخلوط کنید. در صورت جابجایی گلدان معادل 20 درصد از حجم خاک گلدان جدید را کود ورمی کمپوست در مخلوط با خاک گلدان استفاده کنید. برای باغچه های خانگی 2 تا 3 کیلوگرم کود ورمی کمپوست در هر متر مربع به صورت مخلوط با خاک سطحی استفاده کنید. برای گلهایی که از طریق زهکش ابیاری می شوند مانند بنفشه آفریقایی 2 تا 3 قاشق کود ورمی کمپوست را در یک لیوان آب مخلوط کنید و بعد از 24 ساعت، مایع بدست آمده را در ظرف زیر گلدانی ریخته و گلدان را درون آن قرار دهید. برای گیاهانی با ریشه غرقابی مانند بامبو بهتر است به صورت محلول پاشی به اندامهای هوایی مثل شاخ و برگها از عصاره ورمی کمپوست استفاده شود. البته روش استفاده از تی بگ یا چای کمپوست در اب ظرف گیاه بامبو هم وجود دارد. برای صیفی جات حدود یک و نیم الی دو ونیم کیلو گرم کود ورمی کمپوست در هر متر مربع به صورت مخلوط با خاک سطحی به عمق ده الی پانزده سانتیمتر استفاده کنید. برای درختان مثمر حدود سه تا پنج کیلوگرم برای هر درخت به صورت چالکود استفاده کنید. برای درختان غیر مثمر حدود دو تا سه کیلوگرم برای هر درخت به صورت چالکود استفاده کنید.برای نشاکاری وتکثیر حدود پانصد گرم برای هر نهال به صورت چالکود استفاده کنید. برای زمین های زراعی بسته به نوع کشت و کیفیت خاک شش تا نه تن در هر هکتار استفاده کنید.

تشخیص ورمی کمپوست تقلبی از اصل یا مرغوب
تشخیص ورمی کمپوست تقلبی از اصل یا مرغوب

تشخیص ورمی کمپوست تقلبی از اصل یا مرغوب با آزمایشی ساده:

راه هایی برای تشخیص ورمی کمپوست مرغوب از ورمی کمپوست تقلبی وجود دارد. برای این کار مقداری از کود را داخل کیسه نایلونی ریخته و به اندازه خیس شدن به آن آب اضافه کنید. سپس درب کیسه را محکم بسته و 48 ساعت بعد درب کیسه را باز کنید. بوی ورمی کمپوست رسیده و مرغوب بوی مطبوعی دارد یا در برخی موارد فاقد بو است که یکی از خواص کود ارگانیک ورمی کمپوست است. ولی اگربوی گند یا بوی کود گاوی تازه داشت بدانید که کود ورمی کمپوست نامرغوب است و کود گاوی پایه تبدیل به کود ورمی کمپوست نشده است. برای تشخیص کود ورمی کمپوست مرغوب از کود ورمی کمپوست مخلوط شده با ماسه، مقداری از کود را داخل یک ظرف شیشه ای بریزید و آب اضافه کنید اگر دقت کنید می بینید که ماسه در ته ظرف ته نشین می شود و رنگ آن با ورمی کمپوست فرق دارد. همچنین کود ورمی کمپوست مرغوب حالتی روغنی دارد که با فشار دادن بین دو انگشت خود می توانید آن را بفهمید. ولی ورمی کمپوست مخلوط با ماسه فاقد این ویژگی بوده و حالت خشک و زبر دارد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

سبد خرید
× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟